Illustratie 13 (uitsnede).jpg

De Zee, De Zee

Verhalen

Scroll
Syl van Duyn — De Zee, De Zee (voorkant)

Van Goor

ISBN 9789000034406

Eerste druk 1 september 2002

173 pagina’s

Syl van Duyn — De Zee, De Zee (achterkant)

De zee, de zee, is een mooi uitgegeven bundel met 19 korte verhalen van diverse schrijvers met illustraties van bekende illustratoren.

Het verhaal Meisjes varen niet is opgenomen in deze bundel en is prachtig geïllustreerd door Noëlle Smit.

Samenvatting

De geschiedenis van Jeltje die naar zee wil net als haar broers. Varen is haar grootste droom. alsof de zee in haar hoofd zit.

Illustratie 13 (uitsnede).jpg

Meisjes varen niet, blz 25, Noëlle Smit.

Liever de zee op dan terug naar huis.

Jeltje wil haar hele leven al naar zee met haar broers Douwe en Dirk mee op de vissersboot. Varen is haar grootste droom. Alsof de zee in haar hoofd zit. Haar vader zegt dat ze dat ze dat wel kan vergeten. Meisjes varen niet en als ze het wel doen, deugen ze niet. Hij heeft liever dat Jeltje de schapen hoedt en thuis het werk doet nu haar moeder er niet meer is. Als er een schaap zoek raakt, springt Jeltje met haar hond Wolf in een sloep die aan de kade ligt. Liever de zee op dan terug naar huis. Flink doorroeien dan zou ze haar broers nog voor het donker vinden.

Zingend liep Jeltje naar de kop van de haven; Elke dag is de zee anders. Maar ik ben wie ik altijd was. Een schapenhoeder. Een meisje zonder moeder. Wie neemt me mee?

— Meisjes varen niet blz 21

Illustratie 13 (uitsnede).jpg

Het waaide hierboven op haar uitkijkpost zo hard, dat ze kon leunen tegen de wind. Het gaf haar een heerlijk licht gevoel, als of de zee in haar hoofd zat. Ze sloot haar ogen. Zo moest het voelen wanneer je vloog en je liet meedrijven op de wind, zoals de zilvermeeuwen deden, die nu boven de haven zweefden. een klagelijke geblaat van een schaap klonk boven de wind uit. Met een zucht deed ze haar ogen open. Stomme schapen ook. Ze haatte die beesten. Ze lieten haar geen seconde met rust. De hele dag holde met haar hond Wolf in de duinen achter de schapen aan, terwijl ze veel liever naar zee zou willen.

— Meisjes varen niet blz 20

Illustratie 13 (uitsnede).jpg

Reacties op De Zee, De Zee

Er zijn nog geen reacties. Waarom niet de eerste plaatsen?