Achterzijde van Hotel der Nederlanden in Batavia (Willem van de Poll)

Op Zoek Naar Jou

Scroll
Syl van Duyn — Op Zoek Naar Jou (voorkant)

van Goor

ISBN 9789000352944

Eerste druk 1 juli 2020

272 pagina’s

Syl van Duyn — Op Zoek Naar Jou (achterkant)

Een bijzonder coming-of-age-verhaal dat speelt tijdens de bevrijding van Nederlands-Indië 75 jaar geleden.

Op zoek naar jou is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, het leven van Nora Valk. Een verhaal over moed en ontheemd zijn, over vriendschap en het verlangen naar liefde, over niet opgeven en hoop.

Genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2021

Het verhaal van een meisje dat haar vader zoekt als ze uit een jappenkamp komt.

Op 25 augustus 1945, tien dagen na de capitulatie van Japan, loopt de vijftienjarige Neeltje het jappenkamp op Java uit. Haar moeder is overleden en ze weet niet waar haar vader is. Ze heeft hem al drie jaar niet gezien en besluit naar hem op zoek te gaan. Het is het begin van een zwerftocht die haar zelfs naar Australië zal brengen. Onderweg ontmoet ze Thimo, die ook op zoek is naar zijn familie en die wel eens de liefde van haar leven kan zijn.

Waarom ik dit boek schreef

Mijn vader at elke dag een banaan en smeerde sambal op alles wat hij at. Hij had die gewoonte ontwikkeld toen hij tijdens de eerste politionele actie in 1947 als dienstplichtig soldaat naar Nederlands Indië werd uitgezonden. Daar was hij trots op, maar hij wilde er nooit iets over vertellen. Of misschien deed hij dat wel, maar wilde ik nooit luisteren naar zijn verhalen.

Een paar jaar geleden raakte ik bevriend met Nora. Zij is van de zelfde generatie als mijn vader.

Nora werd in Nederlands Indië geboren, maakte de Japanse bezetting mee, werd geïnterneerd in een Jappenkamp, ging na de capitulatie van Japan op zoek naar haar vader en vluchtte tenslotte naar Singapore om aan het geweld van de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië te ontkomen.

Ik realiseerde me dat ik niets wist over dit verleden. Mijn kinderen wisten nog minder terwijl Nederlands Indië deel uit maakt van wie wij geworden zijn. Niet de grote geschiedenis was daarin bepalend, maar de persoonlijke ervaringen. Daarom vertel ik een klein verhaal, dat lijkt op het leven van Nora.

IMG_6080 papa - kopie.JPG

Mijn vader

data64296933-11eec7.webp

Nora

Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal

Nora Valk zat als tiener in een Japans kamp in Nederlands-Indië. Van haar twaalfde tot vijftiende verbleef ze in een concentratiekamp in Ambarawa, samen met haar moeder. Drie maanden voor de bevrijding overleed haar moeder, aan honger en een gebrek aan medicijnen. Na de oorlog werd ze met haar vader herenigd. Ze vertelt onder meer op scholen over haar ervaringen, zodat de oorlog niet vergeten wordt.

Wat dat betreft kan deze historische jeugdroman ook als een coming-of-age boek gelezen worden, waarbij beide genres elkaar helemaal niet in de weg zitten…..Bijzonder knap wordt een belangrijke pagina uit onze geschiedenis beschreven.

— Toin Duijx Friesch Dagblad 29 augustus 2020

Achterzijde van Hotel der Nederlanden in Batavia (Willem van de Poll)

Het gaat niet alleen over de zoektocht naar haar vader of over hoe het er vlak na de oorlog aan toe ging, maar je leeft ook mee met de zoektocht van Neeltje naar zichzelf. Naar haar gevoelens en naar wat zij belangrijk vindt. Je ziet Neeltje volwassen worden in het boek.

— Jufjoanne.nl, September 18, 2020

Het ploegen van de sawah met een karbouw op Java, Nederlands-Indië (Willem van de Poll)
ned indie vlucht (2).jpg

Holland Indië vlucht

Meer informatie over Nederlands-Indië

Voor jongvolwassenen

NPS - serie 13 in de oorlog: https:// archief.ntr.nl/13indeoorlog

  • Aflevering 11: Indië

Voor volwassenen

NPS - serie De oorlog: https://archief.ntr.nl/deoorlog

  • Aflevering 7: Oorlog in Indië
  • Aflevering 8: Loodzware jaren

Indisch herinneringscentrum

Indisch Herinneringscentrum

Java Post

Java Post

Lees al het nieuws over op zoek naar jou nieuws over 'Op zoek naar jou'

Girl Out of Place

Op Zoek Naar Jou is vertaald in het Engels en uitgebracht bij Aurora Metro Books. Zie Engelstalige website

Vertaling door Ernestine Hoegen

Syl van Duyn — Girl Out of Place (voorkant)

Girl Out Of Place

Reacties op Op Zoek Naar Jou

Nelly Bruin
Nelly Bruin

16 september 2021 om 17:52

Vanaf het eerste moment werd ik meegetrokken in de bizarre realiteit van een 15 jarige op drift. Wat oorlog doet met gevoelens en hoe dit doorwerkt in alles wat je denkt en doet. Prachtige sfeer beschrijvingen naast een stukje geschiedenis dat niet fraai is. Goed dat dit onder de aandacht blijft, zeker nu.

Syl
Syl

21 september 2021 om 21:19

Dank je voor de reactie, Nelly. Op drift door de oorlog is helaas voor veel jongeren nog realiteit.

marja
marja

17 augustus 2021 om 19:57

Wat een mooi boek. En wat mooi dat een bestaande vrouw door dit boek haar verhaal heeft kunnen vertellen. Voor haar kinderen en kleinkinderen, voor de huidige en toekomstige jonge generatie, maar ook voor de nieuwkomers in Nederland en Australië en overal op de wereld die zelf hebben moeten zwerven als gevolg van oorlog en die nog op zoek zijn naar zichzelf. Of naar hun familieleden. Ik denk zeker dat het zo heeft moeten zijn dat Syl en Nora elkaar ontmoetten in de trein - een noodzakelijke ontmoeting om het verhaal van veel jonge en oude mensen een stem te geven. Opdat anderen hen kunnen horen. En lezen!

Syl
Syl

24 augustus 2021 om 10:26

Hoi Marja, Fijn dat je het boek kunt waarderen. Misschien moest het zo zijn dat Nora en ik elkaar in de trein hebben ontmoet. Deze ontmoeting leidde niet alleen tot het boek 'Op zoek naar jou' maar ook tot een bijzonder vriendschap met Nora die ik koester.

mignon
mignon

9 september 2021 om 12:18

heel fijn besnaard geschreven boek over belangrijk verhaal uit onze geschiedenis dat je door vorm en warmte meeneemt op een heel toegankelijk manier, chapeau Syl!

Syl
Syl

14 september 2021 om 12:46

Hoi Mignon, Dank je wel voor jouw reactie. Fijn dat het boek je heeft meegenomen in de geschiedenis die het vertelt. hartelijke groet Syl